четвъртък, 9 април 2009 г.

Чепеларска река - една уникално мръсна река

Чепеларската река (още Асеница или Чая) е река в Централната част на Родопите, десен приток на Марица. Извира близо до село Проглед и тече през градовете Чепеларе и Асеновград, Името си Чая получава от множеството липи по поречието си.....


Но не само липи се срещат по поречието на Чепеларската река, между Асеновград и Бачковския манастир. Срещат се и невъобразимо количество отпадъци, каквито ви роди въображението - найлонови торбички, пластмасови бутилки всякакъв размер, обувки, хартии.... тонове боклуци. Там където има къщи (кокетни къщички и уютни хотелчета) може да наблюдавате уникален феномен - вместо потоци от води текат потоци от различни по вид, големина и цвят отпадъци. Просто невероятно, отваряш вратата и си мяткаш боклука в реката.

Какви ли чувства обземат туриста, когато лятото излезе на тераската с изглед към Чая, пред погледа му блесне цялата тази "прелест" и го лъхне благовонната смрад на гниещи органични отпадъци? Със сигурност зная, че аз няма да съм този турист.

В коритото на реката плават легени, ръждясали перални, дюшеци, всякакви парцали и неизменните пластмаси и торбички. За да бъде картинката още по-пикантна, пред ноември 2008 г. пробив във стената на действащото хвостохранилище на Горубсо-Лъки причини унищожително замърсяване на реката с тежки метали източник. Но на кой ли му пука? Освен на шепа ентусиасти от Зелени Балкани и на такива като мен, на които природата им е скъпа.


Опитах се да направя снимки на Чепеларската река. Затрудних се да намеря участък от нея, които да не е замърсен от доказателство за индустриалното развитие на човека.


Състоянието на пътя от Първомай към Асеновград няма да коментирам, то е видно.

1 коментар:

  1. Здравейте.Приятно ми е.Намерих вашия блог след като минах през Старгейт.:)
    Чакам ви на планета ПС skype levski66 :)
    С уважение Данийл Джаксън/Живко Желев/

    ОтговорИзтриване